Jabčák čili víno jablečné, Jaroslav Tebich, tajemník českého odboru zemědělské rady markrabství moravského v Brně, nákladem „Hospodáře Moravského“ v Přerově, roku 1900
Staré mačkadlo na jablka v Dědicích u Vyškova
Starý lis na ovocné víno v Dědicích u Vyškova
Kraj, ve kterém již desátý rok jako hospodářský učitel působím, přechází z pohoří českomoravského a sice z jeho části nazvané vysočinou drahanskou v úrodnou rovinu Hané a právě tyto výběžky vysočiny drahanské a jmenovitě její úboči sklánějící se ku jihovýchodu ode dávna honosí se hojným stromovím a výborným ovocem. Na mnohých místech vyrábí se od nepamětných dob ovocné víno, hlavně z jablek, méně z hrušek; víno toto mnohdy bývá velmi dobré jakosti, ač v mnohých případech jiných by zasluhovalo nějakého zlepšení. Povšimnuv si tohoto dnes doposud jen domácího průmyslu hospodářského a jsa si vědom veliké důležitosti racionelního zužitkování ovoce, jímž by se dalo předejíti politování hodnému klesání ovocnictví v kraji tak příhodném pro toto hospodářské odvětví, věnoval jsem výrobě jabčáku všemožnou pozornost' a brzo stalo se mi studium i praxe výroby této zábavou nejmilejší. Protož hleděl jsem se zdokonaliti v tomto odvětví nejen pilnými studiemi theoretickými, ale i bedlivým všimáním si praxe i samostatným obíráním se výrobou jabčáku alespoň v menších rozměrech. Kromě toho hleděl jsem vědomosti své rozšířiti studijními cestami, zvláště do těch krajin v Německu, kde se nejvíce jablečného vína vyrábí. Výsledek své práce uložil jsem v tomto spisku s přáním, aby — první spis v literatuře české samostatně o tomto předmětě jednající — stal se prospěšným ovocnictví domácímu.
Další kapitola: Víno z jablek
Předmluva
Víno z jablek
O výběru jablek na jabčák
Složení šťávy jablečné
Zkoušení šťávy jablečné na jakosť
Česání a uschování moštového ovoce
Mačkání jablek
Nakvašování rozmačkané dužniny
Lisování
Přísada vody a cukru k moštu jablečnému
Příprava jabčáku diffusí
Theorie kvašení
Praxe kvašení
Upotřebení kvasnic uměle vypěstovaných
O proměnách moštu při a po kvašení a o složení dospělého vína
Stáčení, uložení a čeření jabčáku
Sklepy a nádoby
Hrušňák
Vína nekvašená
Šumivá vína ovocná
Vady a choroby jabčáku
Zužitkování odpadků