Zrání |
|
Doba sklizně: | říjen 2. polovina |
Konzumní zralost: | prosinec 1. polovina |
Skladovatelnost: | do března až dubna |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
jablka nepadají | |
plody se neotlačují | |
jabloň vhodná pro různé tvary | |
méně náročná na stanoviště | |
je dobrý opylovač | |
Hlavní nedostatky | náchylné k vadnutí jablek, vyžadují vlhčí uskladnění |
rychle stárne | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladká, navinulá, jemná kořenitá, harmonická |
Hodnocení chuti: | dobrá |
Vůně dužniny: | lehce voní |
Konzistence dužniny: | středně tuhá, křehká, chruplavá |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | nažloutlá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | hladká, pololesklá, suchá |
Barva slupky: | světle zelená, později zlatožlutá, krycí červená, mramorovaná, s líčkem, rzivé lenticely |
Velikost plodu: | střední |
Tvar plodu: | proměnlivý, kulovitý až kuželovitý, souměrný |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | kromě vysokých poloh, kde je horší jakost dužniny |
Vhodná nadmořská výška: | do 450 m. n. m. |
Půda: | toleruje i horší půdní podmínky, raději ale úrodná, nesnáší suché půdy |
Intenzita růstu: | střední, později slabá, roste do 6 metrů |
Koruna: | menší, kulovitá, do průměru 6 metrů |
Plodonosný obrost: | nasazuje po 2-3 plodech ve shlucích |
Řez: | náročnější na kvalitní kratší řez, častější zmlazování |
Pěstitelský tvar: | pro nízké tvary nevhodná |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | středně odolná |
Mráz v době květu: | středně odolná |
Strupovitost: | středně odolná |
Padlí: | středně odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | velmi náchylné, potřebuje vlhký sklep |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | velká odolnost |
Vhodnost k transportu: | velmi dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | do 5 let po výsadbě |
Výše sklizně: | střední až hojná |
Pravidelnost sklizně: | střídavá |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | střední až středně pozdní |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Coxova reneta, Croncelské, James Grieve |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Anglie |
Šlechtitel: | vyšlechtil R. Adams v Norfolku |
Matečné odrůdy: |
|
Registrace od: | stará odrůda |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Adamsovo, Norfolk Pippin, Adams Pearmain, Adams Parmäne, Adam's Parmane, Adam's Pearmain, Adams Parmain, Adams Parman, Adams Parmane, Adams', Adams' Parmaene, Adams' Parmain, Adams' Parmane, Adams's Parmane, Adams's Reinett, Adamsapfel, Adamsparman, Hanging Pearmain, Lady's Finger, Matchless, Moriker, Norfolk Russet, Norfolk-Adams Parmaene, Parmain d'Adam, Parmaine d'Adams, Parmen Adams, Parmen Adamsa, Pearmain d'Adam, Pearmain d'Adams, Pepin de Norfolk, Pepin du Norfolk, Pippin Golden Hagvey, Rough Pippin, Rousse de Norfolk, Rousse du Norfolk, Russet aus Norfolk, Winter Striper Pearmain |
Podrobný popis | Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Adamsova parména osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.