Zrání |
|
Doba sklizně: | září, dle polohy |
Konzumní zralost: | ihned po sklizni |
Skladovatelnost: | do konce října |
Zařazení: | podzimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | je dobrý opylovač |
vysoce odolná vůči strupovitosti | |
pěstitelsky nenáročná | |
slabší růst | |
Hlavní nedostatky | krátká skladovatelnost - jen několik týdnů ve sklepě |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladce navinulá |
Hodnocení chuti: | průměrná nebo dobrá až výborná |
Vůně dužniny: | aromatická |
Konzistence dužniny: | jemná, pevná |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | bílá |
Tloušťka a pevnost slupky: | jemná |
Povrch slupky: | hladká, polomastná, později mastná |
Barva slupky: | světle žlutá je překrytá rozmytou jasně červenou barvou |
Velikost plodu: | střední až malá (100-135 g) |
Tvar plodu: | pravidelný kulovitý až kulovitě protáhlý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | do všech poloh, za nejvhodnější jsou považovány střední polohy |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | i v méně příznivých podmínkách |
Intenzita růstu: | slabá |
Koruna: | menší, má hustý rozložitý kulovitý habitus |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | nezbytný detailní řez plodonosného obrostu při velkých úrodách |
Pěstitelský tvar: | ve všech tvarech |
Podnož: | možné všechny podnože, je doporučováno pěstování odrůdy na slabě rostoucích podnožích, na podnožích M 9 tvaru štíhlých vřeten jsou největší plody |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | vysoce odolná |
Padlí: | středně nebo vysoce odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzký |
Výše sklizně: | vysoká |
Pravidelnost sklizně: | zpočátku pravidelná |
Probírka plodů: | nutná při velkých úrodách pro zachování pravidelné plodnosti |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | středně raná |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | ano, ale jen několik týdnů ve sklepě, v chladírně podstatně déle |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Japonsko |
Šlechtitel: | vyšlechtěna v roce 1937 |
Matečné odrůdy: | 'Jonathan' x 'Worcesterská parména' |
Registrace od: | |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Prime Red, Primerouge, Tohoku, Tohoku No.3, Tokyo Rose |
Podrobný popis | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Akane osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.