Zrání |
|
Doba sklizně: | říjen 2. polovina |
Konzumní zralost: | říjen až listopad 1. polovina |
Skladovatelnost: | do února až dubna |
Zařazení: | pozdně zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | výborná konzervárenská odrůda |
vysoce odolná mrazu | |
velmi úrodná odrůda | |
dobře snáší dopravu | |
chorobám poměrně odolná odrůda | |
Hlavní nedostatky | náročná na půdu |
na hubených stanovištích příliš drobné plody | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | polosladká, jemně kořenitá, připomínající Míšeňské |
Hodnocení chuti: | dobrá až výborná |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | jemná, středně tuhá |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | bílá, zůstává i po uvaření |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | později poněkud mastný |
Barva slupky: | světle zelená, později citronově žlutá s líčkem na slunci, tečky s červeným okrajem |
Velikost plodu: | střední, na méně úrodných půdách malá |
Tvar plodu: | nepravidelný |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | teplé, ale i větrné polohy |
Vhodná nadmořská výška: | do 450 m. n. m. |
Půda: | pouze hluboké hlinité půdy, i vlhčí, hodně náročná na hnojení |
Intenzita růstu: | bujná vs. slabá, roste do výšky 6 metrů |
Koruna: | rozkladitá, do průměru 6 metrů |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | dobře snáší |
Pěstitelský tvar: | nízké tvary pouze na bujnějších podnožích |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | silně mrazuodolná |
Mráz v době květu: | mrazuodolná |
Strupovitost: | střední (vyšší za vlhkého a chladného počasí) |
Padlí: | |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | střední vs. dobrá |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | do 5 let po výsadbě |
Výše sklizně: | velká |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | velmi vhodné |
Konzervace: | výborné, dužnina bílá po uvaření |
Sušení: | velmi vhodné |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Čechy |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | zřejmě náhodilý semenáč |
Registrace od: | |
Regionalita: | Ústecký kraj, Poohří, Dolní Polabí, České Středohoří, Libochovany, Sebuzín |
Synonyma a další názvy | Anis de Boheme, Anis de Bohéme, Böhmischer Anisapfel, Böhmischer Anis-Apfel, Böhmischer Anis Apfel |
Podrobný popis | Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce |
Karel Kamenický - Ovocnářské oblasti československé s výběry tržních odrůd ovocných | |
Otto Boček - Pomologie | |
Anýzové české (Böhmischer Anis-Apfel, Anis de Bohéme) je oblíbené tržní jablko v dolním Polabí v Čechách. O původu této lokální odrůdy není přesných zpráv. Stromy bujného vzrůstu a později rozkladité koruny jsou velmi plodné a netrpí chorobami, což platí i o ovoci, které však bývá na hubených stanovištích příliš drobné. Opylovací schopnost není ještě prozkoumána. Plody prostřední velikosti jsou v konsumní zralosti citronově žluté, na slunci červeně ožehlé, s charakteristickými tečkami, obklopenými červeným dvorcem. Bílá, šťavnatá dužnina vyniká výbornou chutí, připomínající na Míšeňské. Jsouc poživatelno od října, dá se uchovati přes únor. Dopravu snáší bez úhony. Vyváží se převážně do Německa.
Citace z: Karel Kamenický - Ovocnářské oblasti československé s výběry tržních odrůd ovocných
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Anýzové české osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.