Zrání |
|
Doba sklizně: | |
Konzumní zralost: | začátek listopadu |
Skladovatelnost: | do března |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | |
Hlavní nedostatky | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | zvláštní, kořeněná chuť, jako mandle |
Hodnocení chuti: | vynikající |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | jemná, sypká |
Šťavnatost dužniny: | velmi šťavnatá |
Barva dužniny: | bílá |
Tloušťka a pevnost slupky: | jemná |
Povrch slupky: | hladký, lesklý, vonící |
Barva slupky: | žlutavě zelená, později bělavá nebo načervenalá, žlutá ve zralosti, téměř celá a nejen na slunné straně modravě karmínově červená vymytá a žíhaná |
Velikost plodu: | střední až velmi velká |
Tvar plodu: | velmi variabilní, převážně komolý kuželovitý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | chráněné stanoviště |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | dobrá, silná, výživná, mírně vlhká půda |
Intenzita růstu: | malá |
Koruna: | malá zaoblená |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | |
Padlí: | |
Rakovina: | náchylná na horší půdě nebo v drsnější poloze |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | |
Výše sklizně: | velmi bohatá |
Pravidelnost sklizně: | |
Probírka plodů: | nutná pro větší plody |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Francie |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda z 18. století |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Rother Winter-Taubenapfel, Pigeon-rouge, Königlicher Täubling, Pigeonnet commun, Donauers Taubenapfel, Pigeon Rouge, Roter Winter Tauben Apfel, Buschnettchen, Coeur de Pigeon, Pomme de Jerusalem, Mandel Apfel, Mandel-Täubchen, Marienhemdchen, Pigeon, Pigeon Rouge, Rosenroter Tauben Apfel, Schönnettchen, Arabian Apple, Pigeonnet Rouge, Duif Apfel, Gros-Coeur de Pigeon, Gros-Pigeonnet Rouge, Pomme de Judee, Pigeon d’ Hiver, Pigeonnet Jerusalem, Gros-Pigeon, Pigeon Commun, Pigeon Rose, Rouen |
Podrobný popis | Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie |
Původ a výskyt: Je francouzského původu a údajně pocházelo z Normandie; přišlo do Německa v minulém století; je zvláště rozšířeno v severním Německu. Již na prvním setkání německých pomologů v Naumburgu v roce 1853 bylo doporučeno k obecné výsadbě; od té doby se stalo známou a populární odrůdou také v jižním Německu.
Literatura a synonyma:
1. Pigeon-rouge (Markt, l'Abrégé des bons fruits, 1667, S. 151).
2. Königlicher Täubling (Diel III. S. .58).
3. Pigeonnet commun (André Leroy, Dictionnaire de pomologie No. 337).
4. Rother Winter - Taubenapfel (Lucas, Illustrirtes Handbuch der Obstkunde No. 38).
5. Donauers Taubenapfel (Lucas, Illustrirtes Handbuch der Obstkunde No. 35).
Plod: středně velké, asi 55 mm široké, 60 mm vysoké, velmi variabilní, převážně komolé kuželovité jablko. Břicho sedí trochu pod středem, kolem stopky se mírným vychylováním zplošťuje a je mírně více špičaté ke kalichu.
Kalich: uzavřený; letáky vlněné, dlouhé a špičaté, vzpřímené; Kalich plochý, obklopený drobnými záhyby.
Stopka: tenká, dřevnatá, poněkud odstávající, hnědá; Prohlubeň stopky hluboká, úzká, někdy jemně rzivá.
Slupka: hladká, jemná, lesklá, vonící, žlutavě zelená ze stromu, bělavá nebo načervenalá žlutá ve zralosti, téměř celá a nejen na slunné straně modravě karmínově červená vymytá a žíhaná; Lasturovité skvrny četné, často obklopené zelenou, ale bělavé v červené; Zřídka se vyskytují rzivé skvrny. Zbarvení se výrazně mění v závislosti na půdě a substrátu.
Dužnina: bílá, jemná, sypká, velmi šťavnatá, se zvláštní, kořeněnou chutí jako mandle.
Jaderník: dutá osa; Pouzdra otevřená, zřídka uzavřená, velká, obsahující dobře vyvinutá, kulatě oválná, krátce špičatá, tmavě hnědá semena; plodolisty roztrhané; část dužniny ohraničená cévními svazky cibulovitá, ke stopce tupě špičatá, stoupající, dlouze špičatá ke kalichu; Kališní trubice nálevkovitě klesající hluboko; Vlákna vyčnívající vysoko nahoru.
Zralost a použití: vynikající a velmi oblíbené dezertní jablko a velmi vyhledávané jako tržní plodina; uzrává na začátku listopadu a dobře drží po celou zimu.
Charakteristika stromu: roste jen pomalu, tvoří malé zaoblené koruny, je velmi plodný, vyžaduje dobrou, silnou, výživnou, mírně vlhkou půdu a chráněné stanoviště. Pokud je půda nepříznivá nebo umístění příliš drsné, stromy snadno trpí rakovinou. Doporučuji zejména pro zvýšenou výsadbu jako pyramida a palmeta, stejně jako do květináčové oranžérie; plody jsou zde neobyčejně velké a krásně vybarvené; přirozeně zušlechtěné na kmen Johannis.
Letorosty štíhlé, jemné, vlnité, tečkované; ovocné pupeny tupé kuželovité, vlnité; dřevní pupeny matné, vlněné, přiléhavé; Poměrně malé, oválné nebo vejčitě kopinaté listy, vespod téměř hladké, silně zubaté; Řapík krátký, slabý, s červeným nádechem; Palisty krátké, lineární.
Plodnost je velmi velká; Je proto vhodné, pro vypěstování velkých a krásných plodů, část z nich brzy odlomit, aby se zbylé zvětšily a zhodnotily.
Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie, Aepfel, Verlag von Paul Parey, Berlin 1882-1883
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Červené holubí zimní osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.