Zrání |
|
Doba sklizně: | září 2. polovina (lépe až 2. polovina října vs. doporučuje se částečně podtrhnout, čímž se prodlouží skladovatelnost, přezrálé plody praskají a jsou málo šťavnaté) |
Konzumní zralost: | říjen 1. polovina až konec prosince |
Skladovatelnost: | do ledna až března, se ztrátou chuti i déle |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) | |
dobrá schopnost přepravy jablek a dobrá odolnost proti otlačování | |
odrůda je dobrý opylovač | |
skvělá nepřekonatelná chuť jablek | |
Hlavní nedostatky | některá uskladněná jablka hnijí |
velmi náchylná k padlí jabloňovému, zvláště v teplých polohách | |
napadána mšicí vlnatkou krvavou | |
přezrálá jablka padají | |
málo mrazuvzdorná odrůda jak ve dřevě, tak v květu | |
jablka náročná na skladování | |
náchylná k hořké pihovitosti | |
jabloň rychle stárne | |
velká a přezrálá jablka praskají, jsou málo šťavnatá a ztrácí trvanlivost | |
odrůda náročná na půdu a polohu | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | silně kořeněná, příjemně lehce navinule sladká, velmi výrazně aromatická, s typickým renetovým aroma |
Hodnocení chuti: | vynikající, až jedinečná |
Vůně dužniny: | velmi voní |
Konzistence dužniny: | velmi jemná, hustá, z počátku tuhá, křehká a chruplavá, později měkne |
Šťavnatost dužniny: | bohatě šťavnatá |
Barva dužniny: | žlutavá, po rozkrojení jen slabě hnědne |
Tloušťka a pevnost slupky: | středně pevná |
Povrch slupky: | hladký, suchý, později až kluzký, málo lesklý až matný |
Barva slupky: | základní zelená, později zlatožlutá, slunečná strana rudě žíhaná a pruhovaná nebo mramorovaná, nezřetelné bělavé tečky |
Velikost plodu: | malá až střední, 100-200 g, průměr 115 g |
Tvar plodu: | souměrný, kulovitý až kulovitě sploštělý, jiný o něco vyšší, až pravidelně kulovitý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | nejlépe střední polohy, chráněná, teplá, třeba i výše položená místa |
Vhodná nadmořská výška: | do 450 m. n. m. |
Půda: | každá živná, hlinitá, na vápno bohaté půdá, s dostatečnou vláhou, nesnáší studené a příliš vlhké půdy ani suché a písčité půdy |
Intenzita růstu: | v mládí bujná, později slabší |
Koruna: | malá až střední, kulovitá, později ploše kulovitá, zahuštěná |
Plodonosný obrost: | delší, plody ve shlucích, po 2-3 |
Řez: | co nejméně |
Pěstitelský tvar: | nízký |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | malá odolnost |
Mráz v době květu: | poměrně odolná vs. malá odolnost |
Strupovitost: | střední odolnost |
Padlí: | velmi náchylná, zejména v teplých polohách |
Rakovina: | střední odolnost, sklon v půdách suchých a chudých |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Hořká pihovitost: | náchylná |
Mšice vlnatka krvavá: | velmi náchylná |
Otlačování plodů: | odolná |
Vhodnost k transportu: | dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | velmi citlivá na měďnaté postřiky |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzká, 5.-6. rok, zákrsky 2.-3. rok |
Výše sklizně: | průměrná až menší |
Pravidelnost sklizně: | nejdříve pravidelně, později každým druhým rokem velmi hojná |
Probírka plodů: | vhodná až nutná |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | poloraná vs. polopozdní, 4.-5. den jabloňového květu |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač zejména pro současně kvetoucí odrůdy, např. Alkmene, Gloster, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Jonathan, Mac Intosh Red, Ontario |
Požadavky: | samosprašná odrůda, plodí i bez opylení |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Alingtonské, Ananasová reneta, Astrachán červený, Bernské růžové, Breuhahnovo, Croncelské, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Kalvil bílý zimní, Krasokvět žlutý, Laxton's Superb, Mac Intosh Red, Oldenburgovo, Ontario, Parména zlatá, Průsvitné letní, Starking Delicious, Viktorie bílá, Wagenerovo, Wealthy |
Neoplodňuje se odrůdou: | Kidd's orange |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | pod 2°C, jinak hnědne dužnina |
Kuchyňské zpracování: | ano |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Anglie |
Šlechtitel: | vypěstoval M. R. Cox v osadě Colnbrok-Lawn |
Matečné odrůdy: | semenáč z jádra Ribstonského |
Mutace: | Crimson Cox's, Cherry Cox's, Superior Red Cox’s |
Registrace od: | stará odrůda |
Regionalita: | |
Kříženci s Coxovou renetou: | Alkmene, Bláhovo oranžové, Clivia, Dukát, Kidd's orange, Šampion, Švýcarské oranžové |
Synonyma a další názvy | Verbesserte Muscat Reinette, Reneta Coxa pomaranzowa, Renet Portocaliu, Renet Cox Portocaliu, Renet Coksa, Reinette Orange, Pomaranczowe Coxa, Peppeling Cox Orange, Oranjevii renet, Kempe's Orange, Kemp's Orange, Cox's Pomeranzen-pepping, Cox's Orangen-Reinette, Cox's Orangen Reinette, Cox's Orangen Pippin, Cox's Orange-Peppin, Cox's Orange Pepping, Cox' Orangen-renette, Verbesserte Muscat-Reinette, Cox's Orange-Pippeling, Cox's Orange Reinette, Cox's Orange, Cox' Orangen, Renet Coxa, Koksova oranjeva reneta, Koksa Pomaranczowa, Cox Orangen Renette, Cox Orangen Reinette, Cox Orangen Pippin, Cox Orange Pippin, Cox Orange, Cox Narancs Renet, Apelsinnyi renet, Aranciata di Cox, Cox, Cox's Orange Pippin, Cox's Orangenrenette, Koksa Pomarańczowa, Reinette Cox's Orangen, Renet Koksa, Coxovo oranžové, Reneta Coxova, Cox’s Orangen-Reinette, Cox’s Orangen Renette, Orange de Cox, Coxova oranžová reneta, Reneta Coxa pomarańczowa, Cos Orange, Cox’s Orange, Cox’s Orange Pepping, Cox’s Orange Pippin, Kemp’s Orange, Reinette Orange de Cox, Russet Pippin, Cox's Pomeranzen Pepping, Reinette Orange de Cox |
Podrobný popis | Jan Říha - České ovoce, Díl 3: Jablka |
Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce | |
Otto Boček - Pomologie | |
Josef Vaněk - Lidová pomologie, I. díl, 100 jablek | |
Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka | |
Domovem vzácné této renety jest Anglie. V roce 1830 zasel jistý M. R. Cox v osadě Colnbrok-Lawn, mezi Londýnem a Windsorem ležící, jádra Ribstonských jadernáčů, z nichž vzrostlo mimo Coxovu renetu ještě více nových odrůd, z nichž známa jest i Cox Pomona. Tak jako mnoho jiných vzácných odrůd zůstala i Coxova reneta utajena ve své domovině až do r. 1858, kdy londýnskou zahradnickou společností v širší známost uvedena byla.
Není hned druhé odrůdy, která by v sobě slučovala tolik výborných vlastností. Stromy nevyžadují velikého místa, rostou zdravě, není na nich příliš mnoho co řezati, brzo plodí a to plody tak znamenité chuti, že se jí jen chuť Bílého zimního kalvilu a Cornwallského vyrovná. Má sice vadu, že jest za obyčejných okolností drobné, však za poměrů lepších dává plody velikosti pěkné Zlaté parmény a ta uspokojí již každého, pak třeba bylo menší, jest tak šťavnaté, že při rozkrojení šťáva v krůpějích vytéká, a tak chutné, že se mu jeho drobnost odpustí. Míšeňské bylo ještě menší, nebylo tak výborné a přece mělo pověst světovou. Také i výtka, že má tvrdou dužninu, není odůvodněna. Tvrdou dužninu mají jen plody nezralé, když však úplně dozrálo, není tvrdší než Zlatá parména. Rovněž okolnost, že kdo je jednou okusil, baží po něm po druhé, svědčí o jeho hodnotě. V Německu postihli velice brzo vzácné tyto vlastnosti, chvatně je rozšířili, tak že dnes najdou se tam sady, kde tisíce Coxových renet se pěstuje.
Na Chlumecku pěstuje se již od r. 1883, daří se velmi dobře a plodí více než velikosti plodů slouží. Jinak není u nás posud tak rozšířeno, jak by toho zasluhovalo, a skrovné zprávy obdrželi jsme jen z České nížiny, z obvodu jičínského, plzeňského, z Podještědí, Pojizeří a z Poohří. Dle těchto zpráv daří se dobře v každé živné, hlinité, třeba i kamením promíšené, na vápno bohaté půdě s dostatečnou vláhou, také i v těžkých, jílovitých, ne však studených, propustných, na živiny bohatých půdách velmi dobře se daří. I lehké, písčité půdy, které se často hnojí, hodí se mu, však jen tam, kde jest vláha aneb kde zavlažovati se může, na příklad v zahradách domácích a zelinářských; v suchých a hubených, písčitých půdách jen krní, rakovatí a plody i praskají. Poloha má se voliti chráněná, teplá, třeba i výše položená, a jsou příklady, že ještě ve výšce 735 m. n. m., na východně položeném a chráněném místě dobře prospívá. Na místech chladných a drsných zůstanou plody neúhledné, temné, dužnina pak zůstává tvrdá a zelenavá. V dobře volených místech, v polních i domácích sadech prospívají velice dobře stromy polovysoké i vysoké, které se musí občasným hnojením ve svěžím vzrůstu udržovati. V uzavřených sadech jest však výhodnější voliti stromy nízké, volnému vzrůstu ponechané, na kterých se řeže jen tolik, co nutnost vyžaduje. Na stromy v jakémkoliv tvaru uměle vedené také výborně se hodí a zvláště palmety přinášejí hojně nejkrásnějších plodů, předpokládaje, že jsou na duzenech, v nejlepších půdách i na jánčatech šlechtěny.
Ve školkách roste v poměru k jiným odrůdám slaběji, tak že výchova stromků vysokých déle trvá a jest výhodnější šlechtiti je v libovolné výšce na zdravé pláňky neb jiné bujné odrůdy. Později rozvětvují se v koruny poměrně malé, kulovité, které se mají, poněvadž se šlahounovitě rozvětvují, v prvých letech hlouběji seřezávati, by pevnější kostru založily. Však i přes to se vedlejší větve, které hojně plodonosným dřevem obrůstají, rozkládají a pod tíhou plodů se sklánějí. Plodnost polovysokých neb vysokých stromů začíná 5.-6. rokem, často i dříve, krsků někdy již 2.—3. rokem, jest každým druhým rokem velmi hojná, často až přespřílišná, tak že kde to jde, hlavně na krscích, plody probrati se musí. Po velké úrodě mají se stromky přihnojiti, po případě když růsti přestávají, hlubokým řezem zmladiti. Jinak jsou stromy zdravé a plísněmi netrpí; v době kvetu jsou otužilé a květy nezmrzají nic více než odrůd jiných.
Na mladých stromech narůstají letorosty dlouhé, zcela štíhlé a končívají se sesílenou špičkou, později jen zcela krátké a slabé, málo se křiví, pod oky velice mírně se prohýbají a černavá plsť je jemně a řídce pokrývá, po otření se málo lesknou, mají barvu hnědě fialovou, do stínu zahnědlou a jemný, stříbřitý závoj je téměř cele pokrývá; šedožlutavé, nápadnější tečky rozptylují se hojně po celém povrchu. Poměrně veliká, dlouhá, silně vyvinutá oka jdou hustě za sebou, přiléhají, šedá plsť je pokrývá a jsou na patkách širokých, jako oka vysokých, zcela krátce prohnutých, s třemi mohutnějšími žebérky, která se hluboko táhnou. Mnohé z ok mění se v poupata květní, jichž se i na slabších plodonosných větévkách množství vyvinuje. Jsou zcela maličká, kuželovitá a mají hnědé, velmi jemnou, šedou plstí pokryté šupiny. (Viz obraz.)
Vyvinující se listy bývají hojně, dorostlé jen vespod bělavě vlnaté, na povrchu temně zelené, listům Muškátové renety poněkud podobny. Bývají as 80—90 mm dlouhé, 45-50 mm široké, bud vejčité, většinou však kopinaté, do špiček klínovitě zúžené, kraje mají drobně, mnohdy dvojmo tupě pilovitě zoubkované a řapíky 15—30 mm dlouhé, s úzce kopinatými palisty. Vyskytují se listy také i krátce vejčité; na větévkách plodonosných bývají ještě o něco užší a mají delší, slabší řapíky. Stromy vykvétají čtvrtý neb pátý den jabloňového květu, kvetou vždy velice hojně, dlouho a krásně karmínová poupata dodávají jim v rozpuku sličného, červenavého vzhledu. Jednotlivé, bílé, jemně růžově stíněné, 45—50 mm široké květy jsou sestaveny tak, že plátky sotva vzájemně se dotýkají. (Viz obraz.)
Připojený barevný obraz, dle plodů p. J. Veselým v Molitorově k účelu tomu věnovaných, znázorňuje velikost a tvar plodů jak na volně rostoucích krscích se vyvinou, ve váze 130—150 g. Plody od p. Slavíka z Úřetic byly ještě o něco větší a vážily až 180 g, vyskytují se dokonce až 200 g těžké. Se stromů vysokých bývají menší a jen 100—110 g těžké a i menší. Tvar jich mění se jen potud, že mnohé plody jsou jaksi kulovitě sploštělé, na obě strany stejně zaokrouhlené, v poměru výšky k šířce as jako 58x75, jiné bývají o něco vyšší, ke kalichu o málo zúženější a poměr výšky k šířce jeví se as jako 65x75 mm. Polootevřené neb zcela otevřené, u spodu zelenavé kalíšky sestaveny jsou z úštů užších a dlouhých, které se u spodu navzájem nedotýkají, maličko proti sobě se kloní, zcela krátce se vztyčují, přischlé špičky hned ven převislé mají a vězí v jamkách pravidelných, mělčích a velmi mírně zhrbolených; kulatost průřezu bývá pravidelná.
Dřevnaté, dosti silné, přihnědlé a zelené, u spodu silnější stopky jsou as tak dlouhé, že úrovně jamek 8—10 mm přečnívají, plody malé mívají je delší a slabší, vězí v jamkách dosti širokých, mírně hlubokých a porezavělých. Najdou se plody, které mají jamky zcela mělké a stopky v nich zcela kratičké a zdužnělé.
Hladká, později až kluzká slupka málo se leskne, se stromů má barvu zelenou a slunečnou stranu rudě žíhanou a pruhovanou, později sežloutne, že jest až zlatě žlutá, ve stínu zeleně prokvétá, na slunečné straně na způsob Parmény, však ne tak skvěle, tmavě červeně, drobně proužkovaná a mezi pruhy nastříkaná; pruhy rozptylují se tečkované až na stranu zastíněnou. Velmi jemné, jen pod sklem zřetelnější, bělavě vroubené tečky se ztrácejí. Mnohé plody postříknuty jsou velmi jemnou, drobnou rzí.
Žlutavá dužnina po rozkrojení velmi libě voní, jest plna šťávy, velmi jemná, hustá, z počátku tuhá a chraplavá, později měkne a vyniká líbeznou, silně kořeněnou, sladkou, málo však libě navinulou, nepřekonatelnou chutí.
Od podkališní nálevkovité rourky táhnou se zelenavě žlutá, jaderník obklopující vlákna. Jaderník má osu dutou, do které se pouzdra po stěnách natrhaná štěrbinou otvírají; každé pouzdro chová 1—2 široká, tmavě hnědá jádra.
Česati se mají nejdříve as v polovici října, poněvadž brzo otrhané plody mírně vadnou, zůstanou zelené a nerady sežloutnou. Na krscích probírají se nejdokonalejší plody kolem polovice října, na teplých místech již počátkem října, by zbylé lépe dospěti mohly. K jídlu dospívají buď koncem listopadu neb v prvých dnech prosince a podrží svoji výbornou chuť až do března; vydrží v dobré místnosti i déle, ztrácejí však chuť. Na loži jest třeba dohlížeti, any mnohé plody rády zahnívají. Jest to stolní jablko prvé jakosti, překonávajíc i Ribstonské, které pod slupkou často a hojně křenčívá. Pro velký obchod jest však poněkud malé, mnohdy i neúhledně zbarvené. Má však přece největší budoucnost.
V zahradách zemského pomologického ústavu v Tróji chová se pod jménem Coxovo oranžové čís. 113.
Popisy nalézti lze: Ovocnické Rozhledy 1912 str. 154 Reneta Coxova, Handbuch der Obstkunde čís. 624, Pomol. Monatshefte 1892 str. 161, Engelbrecht Deutschlands Apfelsorten čís. 515 Cox’s Orangen-Reinette, Lucas Die werfvollsten Tafel-und Handelsäpfel čís, 69, Deutschlands Obstsorten Cox’s Orangen-Renette, Leroy Dictionnaire de Pomologie čís. 309 Orange de Cox.
Z vedlejších jmen jsou známa: Coxova oranžová reneta, Reneta Coxa pomarańczowa, Cos Orange, Cox’s Orange, Cox’s Orange Pepping, Cox’s Orange Pippin, Kemp’s Orange, Reinette Orange de Cox, Russet Pippin.
České ovoce, Díl 3: Jablka, Jan Říha, Čs. pomolog. společnost Praha, 1919
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Coxova reneta osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.