Zrání |
|
Doba sklizně: | od poloviny září |
Konzumní zralost: | listopad |
Skladovatelnost: | do ledna až února |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | brzká, vysoká a pravidelná plodnost |
Hlavní nedostatky | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladce navinulá |
Hodnocení chuti: | velmi dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | středně tuhá, jemná, křehká |
Šťavnatost dužniny: | střední |
Barva dužniny: | nažloutlá |
Tloušťka a pevnost slupky: | tenká až středně silná |
Povrch slupky: | hladký, bez ojínění a mastnosti |
Barva slupky: | zelenožlutá až žlutá, krycí červená, žíhání |
Velikost plodu: | velká, vyrovnaná |
Tvar plodu: | kulovitý, kulovitě kuželovitý až ploše kulovitý, vyrovnaný |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | teplá, střední a chráněná vyšší |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | živná, vlahá |
Intenzita růstu: | střední |
Koruna: | vzpřímená až rozložitá |
Plodonosný obrost: | krátký, plodí ve shlucích i jednotlivě |
Řez: | letní průklest před sklizní |
Pěstitelský tvar: | nízký až střední |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | málo vs. středně odolná |
Padlí: | středně vs. vysoce odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzká |
Výše sklizně: | hojná |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná s probírkou |
Probírka plodů: | při nadměrné násadě |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | ano |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Česká země |
Šlechtitel: | Petr Kumšta z Votic, okres Benešov |
Matečné odrůdy: | Jonathan x Šampion |
Registrace od: | 2004 |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | |
Podrobný popis | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Fany osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.