Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Gascoyneho šarlatové

Jabloň Gascoyneho šarlatové

 

Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky Svatební místa

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Gascoyneho šarlatové

Zrání
 
Doba sklizně: září 2. polovina
Konzumní zralost: říjen 1. polovina až listopad
Skladovatelnost: do prosince až března
Zařazení: pozdně podzimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti stará odrůda jabloně
  odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)
  dobrá odolnost proti mrazům
  jablka dobře drží na stromě, nepadají
  dobrá schopnost k transportu hned po sklizni
  je dobrý opylovač
   
Hlavní nedostatky náchylná ke strupovitosti a monilióze
  menší úrodnost
  malá odolnost jablek v plné zralosti na otlačení
  sklon k vadnutí
   
Plod
 
Chuť dužniny: sladce navinulá, aromatická, kořenitá
Hodnocení chuti: velmi dobrá až výborná
Vůně dužniny: voní
Konzistence dužniny: pevná, kyprá, rozplývavá
Šťavnatost dužniny: šťavnatá, později suchá
Barva dužniny: bílá až nazelenalá
Tloušťka a pevnost slupky: jemná
Povrch slupky: suchý, hladký, lesklý, později slabě mastný
Barva slupky: světle zelená, později žlutozelená, krycí červená, líčko, četné bílé lenticely
Velikost plodu: vyrovnaná, velká až velmi velká
Tvar plodu: vyrovnaný, kulovitý až ploše kulovitý, oble žebernatý
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha: i vyšší, ale slunečné
Vhodná nadmořská výška: do 600 m. n. m.
Půda: dobrá, úrodná, vlhká, ne ale studená a zamokřená
Intenzita růstu: bujná, později mírnější
Koruna: velká, plošší, široce rozložitá až převislá, středně hustá
Plodonosný obrost: střední až dlouhý, po 1-3 plodech
Řez: v mládí hluboký řez, později pouze průklest
Pěstitelský tvar:  
   
Odolnost
 
Zimní mráz: dobrá odolnost
Mráz v době květu:  
Strupovitost: náchylná, hlavně v uzavřených polohách a ve vlhkém prostředí
Padlí: středně odolná
Rakovina:  
Vadnutí: náchylná
Monilióza: náchylná ve vlhkém prostředí
Hnití: náchylná při skladování
Otlačování plodů: při sklizni odolná, náchylná až konzumně zralá jablka, otlačeniny hnědnou
Vhodnost k transportu: po sklizni dobrá
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: pozdější
Výše sklizně: dlouho nízká, později větší
Pravidelnost sklizně: pravidelná
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení: polopozdní až pozdní
Klíčivost pylu: je dobrý opylovač
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači: Coxova reneta, James Grieve, Parména zlatá
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu:  
   
Použití
 
Přímý konzum:  
Skladování: snadno hnije a při nízké teplotě při skladování hnědne dužnina
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Víno:  
Povidla:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: Anglie
Šlechtitel: vyšlechtil pan Gascoyne v Bapchild u Sittingbourne v hrabství Kent
Matečné odrůdy:  
Registrace od: stará odrůda, zavedena v roce 1871
Regionalita:  
   
Synonyma a další názvy Gascoigneho šarlatové, Gascoygneho šarlatové, Gascoyne’s Scarlet, Gascoynes Scharlachroter, Glory of England, Cramoisi de Gascoyne, Cramoisie de Gascogne, Cramoisie de Gascoigne, Friedrich August von Sachesen, Gascoigne's Scarlet, Gascoigne's Seedling, Gascoignes Scharlachapfel, Gascoine, Gascoygne's Scarlet, Gascoygne's Scarlet Seedling, Gascoygne's Seedling, Gascoynes Scarlet, Gascoynes Scarlet Seedling, Samling, Malinovoe Gaskonskoe, Rhum von England, Schoner von Rusdorf
   
Podrobný popis Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka
   
   

 

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Gascoyneho šarlatové osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.