Zrání |
|
Doba sklizně: | konec září až říjen 2. polovina, při podtržení jsou bez chuti a vadnou |
Konzumní zralost: | listopad až prosinec |
Skladovatelnost: | do února až dubna |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
chuťové vlastnosti plodu | |
velmi úrodná jabloň pro teplé oblasti | |
jabloň odolná mrazu | |
velmi dobrá schopnost jablek k přepravě | |
je dobrý opylovač | |
neopadává, dobře drží na stromech | |
Hlavní nedostatky | silně náchylná ke strupovitosti a nutnost chemické ochrany |
náročná na polohu a půdu | |
silně vadne v suchém sklepě | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladká, jen mírně navinulá, výrazně aromatická, s banánovou příchutí |
Hodnocení chuti: | velmi dobrá až vynikající (dle polohy a doby sklizně) |
Vůně dužniny: | voní |
Konzistence dužniny: | pevná, jemná, středně zrnitá |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | bledě žlutá |
Tloušťka a pevnost slupky: | tenká |
Povrch slupky: | hladký, suchý, matně lesklý, občas rzivý |
Barva slupky: | žlutězelená, později zlatožlutá, občas s lehkým oranžovým líčkem, rzivé lenticely |
Velikost plodu: | střední až větší, 110-200 g |
Tvar plodu: | vyrovnaný, souměrný, kulovitý až vysoce kulovitý, někdy i zploštělý, ke kalichu se zužující, oble žebernatý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | především nižší a střední, teplé a chráněné polohy, v chladnějších polohách podřadné ovoce |
Vhodná nadmořská výška: | do 350 m. n. m. |
Půda: | vlhčí nebo zavlažovaná, obdělávaná, hnojená, ne mokré a studené |
Intenzita růstu: | bujná, později střední |
Koruna: | středně velká, vznosná, vysoce kulovitá, později se rozkládá, postupně houstnoucí |
Plodonosný obrost: | středně dlouhý až delší, plody nasazuje po 1-2 |
Řez: | v mládí hlubší výchovný řez, v době plodnosti časté jemné zmlazení |
Pěstitelský tvar: | nižší |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | odolná vs. středně až vysoce citlivá |
Mráz v době květu: | poměrně odolná |
Strupovitost: | náchylná, především ve vlhkých a uzavřených polohách |
Padlí: | středně až málo náchylná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | náchylná, vyžaduje vlhký sklep |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | odolná, téměř se neotlačuje |
Vhodnost k transportu: | velmi dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | vyžaduje intenzivní chemickou ochranu proti strupovitosti |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | pozdní vs. raná |
Výše sklizně: | hojná |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná (nepravidelnost je znakem nevhodné péče) |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | polopozdní až pozdní |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Dobře opyluje odrůdy: | Alwa, Arlet, Delikates, Elise, Elstar, Elstar Elpin, Elstar Elshof, Fiesta, Gloster, Ligol, Mutsu, Ozark Gold, Pilot, Pinova, Red Chief, Rubín, Rubinette, Šampion, Šampion Arno, Šampion Reno |
Požadavky: | |
Opylování: | dobře se opyluje |
Vhodní opylovači: | Breuhahnovo, Coxova reneta, Cortlandské, Elstar, Elstar Elpin, Elstar Elshof, Fiesta, Gloster, Idared, James Grieve, Jonathan, Lord Lambourne, Mac Intosh Red, Matčino, Melrose, Oldenburgovo,, Ontario, Parména zlatá, Pilot, Průsvitné letní, Red Delicious, Red Elstar, Red Wealthy, Starking, Starking Delicious, Starkrimson Delicious, Wealthy, Wellspur Delicious |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | ne |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | ano, ve vlhčím sklepě déle vydrží |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | USA |
Šlechtitel: | nahodilý semenáč v sadě A. Muillinse ve státě West Virginia |
Matečné odrůdy: | neznámé, pravděpodobně Grimesovo zlatožluté x Reneta zlatá |
Mutace: | Delirosa, Goldspur, Starkspur Golden Delicious |
Registrace od: | stará odrůda, nalezena v roce 1890, od roku 1916 se začala rozmnožovat |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Delicious zlatý, Delicious žlutý, Gelber Köstlicher, Golden Köstlicher, Stark’s Golden Delicious, Yellow Delicious, Zolotoje prevozchodnoje |
Podrobný popis | Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Golden Delicious osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.