Zrání |
|
Doba sklizně: | říjen 1. polovina |
Konzumní zralost: | listopad |
Skladovatelnost: | do února až dubna |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
je dobrý opylovač | |
brzká, hojná a pravidelná plodnost | |
dobrá schopnost přepravy, neotlačuje se | |
Hlavní nedostatky | méně odolná mrazu |
náchylná ke strupovitosti a padlí | |
náročná na polohu a půdu | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | navinule sladká, aromatická |
Hodnocení chuti: | velmi dobrá až výborná |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | tužší, křehká |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | běložlutá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | hladký, suchý, matně lesklý |
Barva slupky: | zelenožlutá, později žlutá, bez líčka, malé rzivé lenticely |
Velikost plodu: | vyrovnaná, střední až větší |
Tvar plodu: | vyrovnaný, soudkovitý až kulovitý, široce žebernatý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | teplá chráněná poloha |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | náročná na dobrou úrodnou půdu |
Intenzita růstu: | středně bujná |
Koruna: | kulovitá až ploše kulovitá, později rozložitá, hustší |
Plodonosný obrost: | kratší, plodí ve shlucích po 2-3 plodech |
Řez: | je třeba stromy brzy zmlazovat |
Pěstitelský tvar: | především menší |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | menší odolnost |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | velmi silně náchylná |
Padlí: | silně náchylná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | neotlačuje se |
Vhodnost k transportu: | dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzká |
Výše sklizně: | hojná |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná |
Probírka plodů: | nutná pro dobrou jakost ovoce |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | polopozdní |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Banánové zimní, James Grieve, Jonathan, Mac Intosh Red, Parména zlatá, Red Delicious, Starking Delicious |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | USA |
Šlechtitel: | z farmy Thomase Grimese ve West Virginii |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda byla známa již na počátku 19. století |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Griemsovo zlatožluté, Golden Pippin, Grimes Golden, Grimes Golden Pipin, Grimesovo, Zolotoje Grajma |
Podrobný popis | Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Grimesovo zlatožluté osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.