Zrání |
|
Doba sklizně: | od konce září, nejlépe postupný sběr |
Konzumní zralost: | konec září |
Skladovatelnost: | listopad, asi 3-4 týdny |
Zařazení: | |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
mrazu i nemocem odolná, zdravě rostoucí, výnosná odrůda | |
nenáročná na půdu | |
Hlavní nedostatky | krátká doba skladování ovoce |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladká, lehce nakyslá, vínová, lehce kořeněná |
Hodnocení chuti: | velmi dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | krémová, měkká, velmi jemná |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | mléčně bílá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | jemný, hladký, vůně slabá |
Barva slupky: | zelená, později žlutozelená až světle žlutá, zřídka zarůžovělé líčko od slunce, jemné nazelenalé tečky |
Velikost plodu: | střední |
Tvar plodu: | mírně kuželovitý, mírně žebrovaný, nesouměrný |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | slunná poloha |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | nenáročná na půdu, průměrná nebo úrodná, nejlépe mírně kyselá |
Intenzita růstu: | bujná |
Koruna: | úzká, vysoká |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | odolná |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | |
Padlí: | |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | |
Výše sklizně: | bohatá |
Pravidelnost sklizně: | |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | ano |
Konzervace: | |
Sušení: | ano |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Hospodářské účely: | ano |
Původ |
|
Země: | Německo |
Šlechtitel: | pastor Hermann Heimart Cludius z Hildesheimu u Hannoveru |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda před rokem 1833 |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Cludiovo, Kludiovo, Cludiovo podzimní, Cludius Herbst-Apfel, Claudius Herbstapfel, Cludius Herbstapfel, Cludius weisser früher Spitzapfel, Klaudiusz, Kludiusz, Kludyusz, Pomme-d’automne de Cludius, Cludius' weisser früher Spitzapfel, Cludius' Herbstapfel, Pomme-d'automne de Cludius |
Podrobný popis | Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie |
Původ a výskyt: Bylo vyšlechtěno vrchním inspektorem Cludiusem v Hildesheimu a doporučeno k obecnému pěstování na 7. setkání německých pomologů v Trevíru v roce 1874 pro jeho dobrou kvalitu a dobrý růst.
Literatura a synonyma:
1. Cludius' weisser, früher Spitzapfel (Diel, 1833, S. 13).
2. Cludius' Herbstapfel (Oberdieck, Illustrirtes Handbuch der Obstkunde, No. 94).
3. Pomme-d'automne de Cludius (Mas, le Verger, V. No. 32).
Plod: středně velké, asi 65 mm široké, 60 mm vysoké, většinou vysoko vypadající jablko; břicho sedí víceméně uprostřed, klene se ploché a kulaté směrem ke stopce a znatelně klesá ke kalichu; jedna strana je často postavena výše než druhá.
Kalich: uzavřený nebo polozavřený; Lístky zelené, dosti široké, špičaté, vlnité; Kališní prohlubeň plochá, široká, obklopená slabými záhyby a žebry, která dosti široce a plošně probíhají po celém plodu, často jej dělají nepravidelným a hranatým.
Stopka: dřevnatá, poněkud odstávající, nahnědlá, mírně vlnitá; Prohlubeň stopky hluboká a odpovídajícím způsobem široká, většinou zelenohnědě rezavá.
Slupka: jemná, hladká, žlutozelená ze stromu, zelenožlutá nebo světle žlutá ve zralosti ke skladování s oblastmi, které zůstávají nazelenalé; na slunné straně zřídka slabě zarudlé, obvykle bez jakéhokoli zarudnutí; tečky jemné, nazelenalé, na slunečné straně obklopené bělavým; Stopy rzi lze tu a tam najít. Vůně je jen slabá.
Dužnina: příjemná, měkká, mléčně bílá, velmi jemná, šťavnatá, s vínovou, lehce kořeněnou cukrovou chutí.
Jaderník: dutá osa; pouzdro otevřené, velké; obsahující dokonalá, vejčitá, krátce špičatá, světle hnědá semena; Plodnice roztrhané. Část dužniny ohraničená cévními svazky je cibulovitá, směrem ke stopce zahrocená, mírně stoupající, dlouze zahrocená ke kalichu. kališní trubice nálevkovitá, hluboce klesající; Vlákna vznikající uprostřed.
Zralost a použití: docela dobré jablko na stůl, ale také užitečné pro hospodářství; dozrává koncem září a při postupném sběru vydrží 3-4 týdny.
Charakteristika stromu: roste bujně, tvoří vysoké koruny, dobře se mu daří v každé půdě, je dosti úrodný a necitlivý.
Letorosty fialově hnědé, silné, vlnité, slabě proražené, často pokryté stříbrnou blánou; ovocné pupeny tupě kuželovité, vlnité; dřevní pupeny tupé, těsně přiléhající, vlněné; Listy vejčité nebo vejčitě kopinaté, zubaté, vespod málo vlnité; řapíky dlouhé, vlnité, poněkud načervenalé; Palisty krátké, lineární.
Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie, Aepfel, Verlag von Paul Parey, Berlin 1882-1883
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Kludiovo podzimní osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.