Zrání |
|
Doba sklizně: | říjen |
Konzumní zralost: | říjen |
Skladovatelnost: | do prosince |
Zařazení: | podzimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) |
nenáročná a mrazu odolná | |
vhodná i do vyšších poloh | |
Hlavní nedostatky | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | |
Hodnocení chuti: | dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | |
Šťavnatost dužniny: | |
Barva dužniny: | |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | |
Barva slupky: | |
Velikost plodu: | |
Tvar plodu: | zploštělý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | i vyšší polohy |
Vhodná nadmořská výška: | do 600 m. n. m. |
Půda: | |
Intenzita růstu: | |
Koruna: | |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | odolná |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | |
Padlí: | |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | |
Výše sklizně: | |
Pravidelnost sklizně: | |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Česká země |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | |
Regionalita: | Lašsko, Frenštátsko, Místecko, Rožnovsko |
Synonyma a další názvy | Grávštýn lašský, Grávštýnské lašské, Kühlander Gravensteiner, Kuhländer Gravensteiner, Pomme Gravenstein de Moravie |
Podrobný popis | Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce |
Karel Kamenický - Ovocnářské oblasti československé s výběry tržních odrůd ovocných | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Lašské osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.