Zrání |
|
Doba sklizně: | září 2. polovina až začátek října |
Konzumní zralost: | říjen |
Skladovatelnost: | do listopadu až prosince |
Zařazení: | podzimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) | |
jabloň vhodná i pro vysoké polohy | |
vhodná na osazování svahů | |
i pro vyšší hladinu podzemní vody | |
Hlavní nedostatky | je špatný opylovač |
ve dřevě citlivá vůči silným mrazům | |
plody hodně padají | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | příjemně navinule nasládlá |
Hodnocení chuti: | podprůměrná až dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | jemná |
Šťavnatost dužniny: | velmi šťavnatá |
Barva dužniny: | žlutavá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | silně mastný |
Barva slupky: | žlutá s červenými tečkami a proužky |
Velikost plodu: | velká |
Tvar plodu: | zploštělý, tupě žebernatý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | i vysoké polohy |
Vhodná nadmořská výška: | do 600 m. n. m. |
Půda: | raději lehčí, živná |
Intenzita růstu: | bujná |
Koruna: | široce rozložitá, mohutná |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | vysokokmen |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | méně odolná vs. velmi odolná |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | středně náchylná |
Padlí: | málo náchylná |
Rakovina: | |
Vlnatka: | náchylná v teplých polohách |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzká, 4.-5. rok |
Výše sklizně: | bohatá |
Pravidelnost sklizně: | střídavá |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | poloraná |
Klíčivost pylu: | je špatný opylovač |
Požadavky: | sama se dobře opyluje |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Baumannova reneta, Bernské růžové, Coxova reneta, Croncelské, Gdánský hranáč, Jonathan, Krasokvět žlutý, Landsberská reneta, Ontario, Parména zlatá, Průsvitné letní |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | ano |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Marmeláda: | ano |
Moštování: | ano |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Francie |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Jacques Lebel, Jakob Lebel, Jacob Lebel, Meklenburger Gelber |
Podrobný popis | Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce |
Karel Kamenický - České ovoce, Díl VI, Jablka | |
Otto Boček - Pomologie | |
Josef Vaněk - Lidová pomologie, I. díl, 100 jablek | |
Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Lebelovo osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.