Zrání |
|
Doba sklizně: | září 2. polovina až začátek října (při pozdější sklizni jablka opadávají) |
Konzumní zralost: | říjen až prosinec |
Skladovatelnost: | do prosince až února (pro lepší skladovatelnost mírně podtrhnout, nenechat dozrát na stromě) |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | chuťové a vzhledové vlastnosti jablek včetně konzistence dužniny |
stará odrůda jabloně | |
odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) | |
velmi odolná mrazu ve dřevě i v květu | |
úrodná odrůda s pravidelnou plodností bez nutnosti probírky plodů | |
je dobrý opylovač a je dobře opylitelná | |
Hlavní nedostatky | náchylná ke strupovitosti |
odrůda náročná na polohu i půdu | |
špatná možnost přepravy jablek, plody se otlačují | |
jabloň rychle stárne | |
jablka nestejnoměrně dozrávají | |
jablka velmi snadno padají | |
vysoké nároky na chemickou ochranu | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladce navinulá, lahodná, pronikavě aromatická |
Hodnocení chuti: | výborná až vynikající |
Vůně dužniny: | voní |
Konzistence dužniny: | křehká, jemná, až rozplývavá |
Šťavnatost dužniny: | velmi šťavnatá |
Barva dužniny: | bělavá, pod slupkou narůžovělá, na vzduchu silně hnědne |
Tloušťka a pevnost slupky: | jemná, tenká, pružná |
Povrch slupky: | hladký, po otření velmi lesklý, polomastný až mastný |
Barva slupky: | bělavě zelenožlutá, později žlutá, krycí tmavě rozmytá karmínově červená, žíhání, světle rivé tečky |
Velikost plodu: | variabilní, střední až větší, až 200 g |
Tvar plodu: | proměnlivý, kulovitý až vejčitý, bez žeber |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | nižší poloha, vyžaduje nejlepší ovocnářské polohy, nesnáší studené, otevřené, drsné polohy ani zamokřené půdy nebo půdy příliš suché |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | v příliš vlhké půdě trpí strupovitostí, v suché padají předčasně plody |
Intenzita růstu: | střední až slabá vs. bujná |
Koruna: | kulovitá, hustá |
Plodonosný obrost: | kratší, plodí po 1-2 plodech rovnoměrně v koruně |
Řez: | vyžaduje zmlazovací |
Pěstitelský tvar: | zákrsek, vřetenovitý zákrsek, štíhlé vřeteno |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | velmi odolná |
Mráz v době květu: | odolná |
Strupovitost: | náchylná, především ve vlhkém prostředí |
Padlí: | středně odolná vs. silně náchylná v sušších podmínkách |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | špatně odolná |
Vhodnost k transportu: | dobrá pouze při pečlivém balení |
Nároky na chemickou ochranu: | vysoké |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzká |
Výše sklizně: | hojná |
Pravidelnost sklizně: | střídavá vs. pravidelná |
Probírka plodů: | není nutná |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | poloraná |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | dobře přijímá pyl jiných odrůd |
Opylování: | cizosprašná |
Vhodní opylovači: | Coxova reneta, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Oldenburgovo, Red Delicious, Průsvitné letní, Starking, Starking Delicious, Ušlechtilé žluté, Wagenerovo, Wealthy |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | ne |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Kanada |
Šlechtitel: | objevil John Mc Intosh ve státu Ontario |
Matečné odrůdy: | semenáč odrůdy Fameuse nebo Saint Lawrence |
Registrace od: | stará odrůda objevená v roce 1796, v roce 1870 zavedena do praxe |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Mc. Intosh, McIntosh red, Макинтош, M'Intosh, Mac Intosh, Mac-Intosh, Mac-Intosh Red, MacIntosh, MacIntosh Red, Mackintosh, Mackintosh Red, Makintos, Mc Intosh, Mc-Intosh Red, Mc. I. Red, Mc.Intosh Red, McIntosh Red, Mek-Intosh, Mekintos |
Podrobný popis | Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce |
Otto Boček - Pomologie | |
Josef Vaněk - Lidová pomologie, VII. díl, Druhá stovka jablek | |
Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Mac Intosh Red osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.