Zrání |
|
Doba sklizně: | srpen 2. polovina (postupná sklizeň dle vybarvení) |
Konzumní zralost: | srpen 2. polovina |
Skladovatelnost: | do září (2-3 týdny) |
Zařazení: | pozdně letní až podzimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | odrůda je dobrý opylovač |
výborná kvalita plodů | |
dobrý zdravotní stav stromů - není nutná chemická ochrana | |
odolává hmyzu díky silné slupce | |
Hlavní nedostatky | krátké sklizňové období, po dosažení zralosti plody opadávají |
v deštivé sezoně nepříjemně nahořklá slupka, je vhodné je loupat | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | harmonicky sladce navinulá, mírně aromatická |
Hodnocení chuti: | velmi dobrá až výborná (dle stanoviště a počasí) |
Vůně dužniny: | voní |
Konzistence dužniny: | jemná, pevná |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | krémově bílá |
Tloušťka a pevnost slupky: | silná |
Povrch slupky: | hladký, lesklý, středně mastný |
Barva slupky: | zelenavě žlutá, později bělavě žlutá, krycí světle červená, zářivá, rozmytá |
Velikost plodu: | střední až menší, 105-140 g |
Tvar plodu: | kulovitý, kulovitě kuželovitý až zploštěle kulovitý, málo žebernatý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | sušší teplé oblasti, ve středních a vyšších polohách chráněná stanoviště |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | |
Intenzita růstu: | střední |
Koruna: | střední, kulovitá, poměrně hustá, silně větvená |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | vyžaduje každoroční prosvětlovací průklest letorostů uvnitř koruny, nejlépe v srpnu |
Pěstitelský tvar: | volný |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | středně odolná |
Mráz v době květu: | málo odolná |
Strupovitost: | poměrně odolná |
Padlí: | poměrně odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | nízké až žádné |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | raná |
Výše sklizně: | vysoká v teplejších oblastech |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná při správném ošetřování (řez a probírka) |
Probírka plodů: | nutná |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | poloraná |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | ano |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Švédsko |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | Worcesterská parména x Oranienské |
Registrace od: | |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | |
Podrobný popis | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Mio osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.