Zrání |
|
Doba sklizně: | konec října, co nejdéle nechat na stromě |
Konzumní zralost: | prosinec |
Skladovatelnost: | do dubna až května |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
dlouhá skladovatelnost - nevadne | |
nenáročná a odolná odrůda | |
velmi bohatá plodnost | |
Hlavní nedostatky | malé plody |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladce navinulá, zvláštní, kořenitá |
Hodnocení chuti: | výborná |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | jemná, krémovitá |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | nažloutlá |
Tloušťka a pevnost slupky: | pevná |
Povrch slupky: | často poněkud drsná se skořicovou rzí, slabá vůně |
Barva slupky: | zelenožlutá, ve zralosti zlatožlutá, tečky rezavé, hvězdicovité |
Velikost plodu: | malá |
Tvar plodu: | ploše kulatý nebo vysoký, nejširší skoro uprostřed, rovnoměrně se zplošťuje ke kalichu i stopce |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | slunečná poloha |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | libovolná, lépe úrodná a mírně kyselá |
Intenzita růstu: | střední |
Koruna: | vysoká |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | |
Padlí: | |
Rakovina: | |
Vadnutí: | odolná |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | |
Výše sklizně: | velmi bohatá |
Pravidelnost sklizně: | |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | pozdní |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | ano |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | ano |
Kuchyňské zpracování: | ano |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Krmivo: | ano |
Původ |
|
Země: | pravděpodobně Německo |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda před rokem 1833 |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Allemande, Allemand, d’or d’Allemagne, Pepin d’or d’Allemagne, Deutscher Goldpepping, Deutscher Gold-Pepping, Deutscher Gold Pepping, Herrenhäuser deutscher, Hoyasche Goldreinette, Hoya’scher Goldpepping, Nonpareil, Pepina Złota Niemiecka, Peping Złoty, Peppin Allemand, Pomme d`or Allemagne, Schoner Pfaffling, Von Duvens Nonpareil, Pepina Złota, Herrenhauser Deutscher Pepping, Duvens Nonpareil, Hoyaischer Goldpepping, Herrenhäuser Pepping, Herrenhäuser, Deutscher Pepping, Pépin allemand, Hoya'sche Goldrenette, Hoyasche Goldrenette, Pepping allemand, Herrenhäuser deutscher Pepping, d'or d'Allemagne, Hoya'scher Goldpepping |
Podrobný popis | Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie |
Původ a výskyt: O jeho vlasti není nic jistého známo; Po dlouhou dobu se pěstuje v Herrenhausenu u Hannoveru jako Pepping allemand a odtud je široce distribuován. Oberdieck na to upozornil v Berlíně roku 1860; ale teprve v roce 1874 jej doporučilo shromáždění německých pomologů k obecné výsadbě v Trevíru.
Literatura a synonyma:
1. Herrenhäuser deutscher Pepping (Diel, Verzeichniss der Obstsorten, 1833, II. S. 43).
2. Allemande (Charles Downing, the Fruits and fruit trees of America, 1869, S. 74).
3. d'or d'Allemagne (André Leroy, Dictionnaire de Pomologie, No. 303).
4. Hoya'scher Goldpepping (Oberdieck, Anleitung etc. S. 157).
5. Deutscher Goldpepping (Illustrirtes Handbuch der Obstkunde No. 51).
Plod: malý, asi 55 mm široký, 45 mm vysoký, ploše kulatý, ale často i vysoký plod; břicho sedí skoro uprostřed a rovnoměrně se zplošťuje směrem ke kalichu a stopce.
Kalich: polootevřený nebo uzavřený; Lístky zelené, dlouze špičaté, vlnité, s reflexními špičkami, kališní prohlubeň široká, hluboká, miskovitého tvaru, někdy obklopená několika jemnými záhyby.
Stopka: krátká, často velmi krátká a masitá, hnědá; Stopečná prohlubeň plochá, přiměřeně široká, někdy téměř úplně vyplněná krátkou lodyhou na bázi masité, s jemným světle hnědou rzí.
Slupka: často poněkud drsná se skořicovou rzí, zelenožlutá od stromu, ve zralosti zlatožlutá; Zarudnutí se vyskytuje jen zřídka; Tečky rezavě zbarvené, hvězdicovité; Slabá vůně.
Dužnina: nažloutlá, jemná, šťavnatá, zvláštní, kořenité, výborné, sladce-vínové chuti.
Jaderník: malá dutá osa; Pouzdra uzavřené, obsahující malá, dobře vyvinutá, vejčitě oválná, krátce špičatá, hnědá, poměrně velká semena; Část dužniny ohraničená cévními svazky je vysoká cibulovitá, dlouze se zužující ke stopce a kalichu; Kališní trubka krátce nálevkovitá, uprostřed vycházející tyčinky.
Zralost a použití: vynikající stolní ovoce, ale také ceněné hospodářsky; ke spotřebě je uzrálé v prosinci, vydrží do května a na stromě musí zůstat co nejdéle.
Charakteristika stromu: dobře roste, tvoří krásnou vysokou korunu, je mimořádně plodný, dobře se mu daří v každé dobré půdě a není citlivý.
Letní výhony jsou dlouhé, rovné, nahnědlé, silně proražené; Květní pupeny velké, tupo vejčité, vlnité; dřevní pupeny špičaté kuželovité, přiléhavé; List oválný, špičatý, leskle zelený, ostře zubatý; Řapík krátký, zelený, často načervenalý, jako střední žebro; Palisty krátké, široce čárkovité.
Kvetení nastává poměrně pozdě.
Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie, Aepfel, Verlag von Paul Parey, Berlin 1882-1883
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Německé zlaté osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.