Zrání |
|
Doba sklizně: | 2. polovina září až začátek října |
Konzumní zralost: | konec září až října (14 dní po sklizni) |
Skladovatelnost: | do listopadu, prosince, z vyšších poloh déle, v suché půdě kratší, v chladírně ztrácí chuť |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) | |
je dobrý opylovač | |
brzká, hojná a pravidelná plodnost | |
dobrá schopnost přepravy, otlačená místa nehnijí | |
poměrně odolná strupovitosti a padlí | |
malá náročnost na pěstitelskou péči | |
Hlavní nedostatky | málo odolná mrazu ve dřevě i květu |
v mokré půdě trpí rakovinou | |
přezrálé plody snadno padají | |
konzumně přezrálé plody mají nepříjemnou nahořklou chuť | |
mastná špinící se slupka | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | navinule sladká, bez kořenitosti a aromatu, osvěžující, při přezrávání nahořklá |
Hodnocení chuti: | průměrná až dobrá |
Vůně dužniny: | voní |
Konzistence dužniny: | měkká, jemná, křupavá |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | bíložlutá, zeleně žilkovaná |
Tloušťka a pevnost slupky: | tenká až střední, pevná |
Povrch slupky: | hladký, mastný až velmi mastný, pružný, špiní se |
Barva slupky: | světle zelená, pak žlutá, krycí červeně tečkovaná až pruhovaná, nápadné červené lenticely v bělavém dvůrku |
Velikost plodu: | střední, vyrovnaná |
Tvar plodu: | tvarově velmi vyrovnaný, tupě kuželovitý až kulovitý, pravidelný |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | nižší a střední, vyšší jen chráněná před mrazy a větry |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | živná, teplá, propustná, vlahá, hnojená, suché půdy nesnáší |
Intenzita růstu: | střední, později při nástupu plodnosti slabá |
Koruna: | řídká, vznosná, později široce kulovitá, mírně převislá, nepravidelná |
Plodonosný obrost: | krátký až středně dlouhý, plody v chomáčích |
Řez: | nutný přísný výchovný řez |
Pěstitelský tvar: | nižší tvary, nejlépe zákrsek |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | málo až středně odolná |
Mráz v době květu: | málo odolná |
Strupovitost: | náchylná |
Padlí: | poměrně odolná |
Rakovina: | v mokré půdě |
Vadnutí: | |
Hnití: | odolná |
Otlačování plodů: | dost odolná, otlačeniny nehnědnou, nehnijí a zráním se během zimy ztrácejí |
Vhodnost k transportu: | dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | velmi brzká |
Výše sklizně: | hojná |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná |
Probírka plodů: | vhodná při velké úrodě |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | raná až poloraná |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač, má dlouhou dobu kvetení |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Aderslebenský kalvil, Ananasová reneta, Baumannova reneta, Coxova reneta, Croncelské, Hájkova muškátová reneta, Charlamowski, James Grieve, Jonathan, Landsberská reneta, Mac Intosh Red, Matčino, Ontario, Parména zlatá, Průsvitné letní, Starking Delicious, Starkrimson Delicious, Spartan, Wealthy |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Německo |
Šlechtitel: | Výzkumný ústav v Geisenheimu |
Matečné odrůdy: | Hammersteinovo x Baumannova reneta |
Registrace od: | stará odrůda, z roku 1897 |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Geheimrat Dr. Oldenburg, Geheimrat Oldenburg, Oldenburg |
Podrobný popis | Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce |
Otto Boček - Pomologie | |
Josef Vaněk - Lidová pomologie, I. díl, 100 jablek | |
Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Oldenburgovo osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.