Zrání |
|
Doba sklizně: | začátek října |
Konzumní zralost: | konec října až listopad |
Skladovatelnost: | do března až dubna |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) |
rezistentní ke strupovitosti a vysoce odolná k padlí | |
lze pěstovat bez chemické ochrany | |
Hlavní nedostatky | v suchém prostředí má sklon k vadnutí |
je špatný opylovač | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | zvláštní, sladce navinulá, vyvážená, s vysokým harmonickým obsahem cukrů a kyselin |
Hodnocení chuti: | výborná |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | pevná, jemná |
Šťavnatost dužniny: | velmi šťavnatá |
Barva dužniny: | žlutá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | suchý, hladký |
Barva slupky: | zelenožlutá až žlutá, někdy s načervenalým líčkem, občas mírně rzivé |
Velikost plodu: | velká |
Tvar plodu: | široce kulovitý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | možno do všech poloh, nejvhodnější střední polohy |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | |
Intenzita růstu: | silná až velmi silná, později střední |
Koruna: | široce pyramidální, rozložitá, středně hustá |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | vhodný letní řez |
Pěstitelský tvar: | volný zákrsek nebo štíhlé vřeteno, silnější podnože pro vyšší tvary a horší půdy |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | rezistentní |
Padlí: | vysoce odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | v suchém prostředí vadnou, plody je třeba skladovat při vyšší vlhkosti |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | poloraná |
Výše sklizně: | střední |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná |
Probírka plodů: | nevyžaduje |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | polopozdní |
Klíčivost pylu: | je špatný opylovač (triploidní odrůda) |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | ano |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | ano, při vyšší vlhkosti |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Česká země |
Šlechtitel: | Výzkumná stanice Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky, Střížovice |
Matečné odrůdy: | Golden Delicious x Otava |
Registrace od: | |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | |
Podrobný popis | |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Orion osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.