Zrání |
|
Doba sklizně: | polovina října |
Konzumní zralost: | leden |
Skladovatelnost: | do dubna |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) | |
dobrá odolnost proti mrazu | |
Hlavní nedostatky | náchylná k vadnutí |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladce navinulá |
Hodnocení chuti: | dobrá až velmi dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | |
Šťavnatost dužniny: | |
Barva dužniny: | žlutavá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | většinou rzivý |
Barva slupky: | žlutá, červené líčko |
Velikost plodu: | střední |
Tvar plodu: | |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | |
Vhodná nadmořská výška: | do 600 m. n. m. |
Půda: | |
Intenzita růstu: | bujná |
Koruna: | |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | dobrá odolnost |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | velmi málo náchylná |
Padlí: | středně náchylná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | náchylná |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzký |
Výše sklizně: | střední |
Pravidelnost sklizně: | |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Německo |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda |
Regionalita: | Horní Slezsko |
Synonyma a další názvy | Hauenschildova parména, Strauwald's Goldparmäne, Strauwalds Parmäne |
Podrobný popis | Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Parména Strauwaldova osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.