Zrání |
|
Doba sklizně: | |
Konzumní zralost: | říjen |
Skladovatelnost: | do ledna |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
plody nevadnou | |
úhledné plody | |
zdravé nechoulostivé stromy | |
časná a bohatá úrodnost a téměř pravidelná plodnost | |
Hlavní nedostatky | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladká silně navinulá kořenitá, renetovitá |
Hodnocení chuti: | dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | jemná |
Šťavnatost dužniny: | bohatě šťavnatá |
Barva dužniny: | bílá |
Tloušťka a pevnost slupky: | jemná |
Povrch slupky: | lesklý, z části jemně zdrsnělý, z části hladký až kluzký, celý povrch pokrytý síťovinou z hrubších a jemnějších skořicově rzivých čar |
Barva slupky: | zelenavě žlutá, později žlutá, na sluneční straně až zlatěžlutá, některé plody se žlutěčervenavým líčkem |
Velikost plodu: | střední |
Tvar plodu: | ploše kulovitý až téměř opačně kuželovitý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | libovolná |
Intenzita růstu: | zpočátku malá |
Koruna: | jehlancovitá |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | |
Padlí: | |
Rakovina: | |
Vadnutí: | odolná |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | velmi raná |
Výše sklizně: | bohatá |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná s jen občasným vynecháním |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | |
Šlechtitel: | ředitel císařských zahrad v Nikitě Hartwiss |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda poprvé popsána v 19. století Johannem Georgem Conradem Oberdieckem |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Prasomila Burchardtiana, Burchardťs Reinette, Burchardťs Goldreinete (chybně), Reinette Burchardt, Reinette de Burchardt, Burchardt renetje, Reinette Burckhart |
Podrobný popis | František J. Thomayer - České ovoce, Díl I.: Jablka |
ůvod. Poprvé popsal renetu Burchardtovu Oberdieck, viz Ill. Handb. č. 213., a praví o ní, že ji vypěstoval ředitel císařských zahrad v Nikitě Hartwiss a nazval ji jménem známého německého pomologa Burchardta v Landsbergu n. W. v Brandebursku. R. Burchardtova se pěstuje v Rusku, Francii, Německu. Také u nás vzmohlo se pěstování tohoto jablka a pro výborné vlastnosti i dobrý zdar svůj v Čechách zdomácnělo.
Literatura a synonyma: Prasomila Burchardtiana. Jiného názvu českého než R. Burchardtova není. Také ale jinde není jiných názvů. i. Oberdieck, viz Luc. Ill. Handb. č. 213., Burchardťs Reinette, též nazval ji na jiném místě, ovšem mylně, Burchardťs Goldreinete, ač to zlatá reneta není. 2. Léroy D. A. d. pom. č. 380., Reinette Burchardt. 3. Stoll, Oest. ung. Pom., Burchardťs Reinette a Burchardt renetje. 4. Thomas Guide str. 117., R. de Burchardt. 5. Engelbrecht D. Ap. 1889, č. 316., Burchardťs R. 6. Dochnahl S. Führer č. 845, Burchardťs R. 7. Durand Cat., R. Burckhart.
Tvar. Originály naše zaslal nám J. Říha z Chlumce. Plody jsou prostředně veliké, 76—81 mil. široké a 53—62 mil. vysoké, sploštěle kulaté; nejširší místo nalézá se as uprostřed plodu a zaokrouhluje se ke stopce o něco plošeji než ke kalichu.
Kalich jest polo nebo zcela otevřený, lístky jeho jsou široké, dosti dlouhé a převislé.
Prohlubina kalichu jest široká, hluboká a plochými žebry opatřená; žebra vymizejí až na dolejší polovici plodu. Příčný průřez plodu jest ploše hranatý, někdy také pravidelněji zakulacený.
Stopka jest ponejvíce dřevnatá a jen u velikých plodů polozdužnělá, lehce pýřitá. Prohlubina stopky jest široká, hluboká a nálevkovitá, zelenavě zahnědlou rzí pokrytá.
Slupka jest jemná a lesklá, dílem jemně zdrsnělá, dílem hladká až kluzká, se stromu vzata jest zelenavě žlutá, po uzrání pěkně žlutá, na sluneční straně až zlatěžlutá; některé plody mají něžné žlutěčervenavé líčko. Celý povrch jest pokryt síťovinou, která sestává z hrubších a jemnějších, skořicově porezatělých čar. Bývá velmi zřídka tečkovaný. Nevadne a nevoní.
Dužnina jest bílá jemná, bohatě šťavnatá, renetové, dosti okořeněné, cukernaté, nápadně navinulé, dobré chuti.
Jaderník jest malý zavřený, u velkých plodů pootevřený, bezosý; pouzdra jsou prostranná a hladká. Jádra jsou prostředně veliká, vejčitá a hnědá.
Rourka kalíšková jest široce nálevkovitá.
Uzrává v říjnu a udrží se až do nového roku. Jest to úhledné a dobré jablko pro stůl i trh. Lze je časně sčesati aniž by pak vadlo.
Strom roste na počátku poněkud zvolna a doporučuje se velmi pro nižší stromy, zejména na kordonech nese krásné veliké plody. Spokojí se téměř s každou, ku pěstování ovocných stromů způsobilou půdou a vytvoří pěkně jehlancovitou korunu a zdravý strom. Není choulostivý a jest velmi časně a bohatě úrodný. Ročníky bez plodů tohoto druhu jsou vzácným zjevem. Náchylnost k úrodnosti jeví již jako mladý strom ve školce.
Létorosty jsou dlouhé, štíhlé a hnědé, jsou tečkované a plstnaté. Listy jsou dosti veliké, vejčité, ploché, hladké a na spodu plstnaté, ostře pilovité. Dřevné pupeny jsou malé, těsně přilehlé a plstnaté.
Zasluhuje doporučení a rozšíření.
České ovoce, Díl I.: Jablka: výběr pro Království české k pěstování nejvíce se hodících 50 druhů jablek, František J. Thomayer, vydavatel Fr. Thomayer, Praha, 1894
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Reneta Burchardtova osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.