Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Richardovo žluté

Jabloň Richardovo žluté

 

Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky Svatební místa

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Richardovo žluté

Zrání
 
Doba sklizně: konec září
Konzumní zralost: listopad
Skladovatelnost: do ledna až února
Zařazení:  
   
Hlavní přednosti stará odrůda jabloně
  odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)
  je dobrý opylovač
  zdravá odrůda odolná mrazu
  vzhledově lákavé plody
   
Hlavní nedostatky pozdní a malá plodnost
  silně náchylná ke strupovitosti a padlí
   
Plod
 
Chuť dužniny: jemná, sladká, nakyslá, líbezně okořeněná s růžovou příchutí
Hodnocení chuti: dobrá až výborná
Vůně dužniny:  
Konzistence dužniny: jemná, kyprá, drobnozrnná, skoro slizká
Šťavnatost dužniny: velmi štavnatá
Barva dužniny: bílá
Tloušťka a pevnost slupky: jemná
Povrch slupky: hladký, kluzký, slabě voní
Barva slupky: světle citronově žlutá, na slunci nevýrazné růžové či oranžové líčko, šedozelené, zelenavě naběhlé tečky
Velikost plodu: střední až větší
Tvar plodu: tupě kuželovitý, ke kalichu se nápadně zužuje, široce žebernatý, pravidelný
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha:  
Vhodná nadmořská výška: do 450 m. n. m.
Půda: libovolná, raději lehká, živná
Intenzita růstu: střední vs. velmi bujná
Koruna: široká, nepříliš hustá
Plodonosný obrost:  
Řez:  
Pěstitelský tvar:  
   
Odolnost
 
Zimní mráz: odolná
Mráz v době květu:  
Strupovitost: silně náchylná
Padlí: silně náchylná
Rakovina:  
Vadnutí:  
Hnití:  
Otlačování plodů:  
Vhodnost k transportu:  
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: pozdní
Výše sklizně: malá vs. dobrá až velmi velká
Pravidelnost sklizně:  
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení: poloraná
Klíčivost pylu: je dobrý opylovač
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači:  
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu:  
   
Použití
 
Přímý konzum: ano
Skladování:  
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Víno:  
Povidla:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: Německo (pravděpodobně)
Šlechtitel:  
Matečné odrůdy:  
Registrace od: stará odrůda, ze začátku 19. století nebo starší
Regionalita:  
   
Synonyma a další názvy Žlutý Richard, Calvilla Richardii, Grosser Richard, Der grosse Richard, Richard Jaune, Gelber Richard, Grand Richard, Stristenburger, Winter grand Richard, Pomme Richard jaune, Žlutý vyšín, Stintenburger, Körchower Grand Richard
   
Podrobný popis Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka
  František J. Thomayer - České ovoce, Díl I.: Jablka
  Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie
   

 

 

Richardovo žluté v Thomayerově knize České ovoce

Richardovo žluté

Jablko Richardovo žluté

Diel II. 1. Luc. V. 1. a Hogg III. 2. A. **†† listopad — leden.
______________

Původ. Má se všeobecně za to, že jest původu německého. Určitější data o původu jeho podává toliko v. Flotow v Ill. Handb. č. 34. a praví o něm, že jest v Meklenbursku všeobecně rozšířeno a jmenují je tam Veliký Richard. Stoll. Oest.-ung. Pom. uvádí, že pochází z Körchovu v Meklenbursku, ale nepřipojil nic, co by svědčilo o věrohodnosti tohoto udání. Starší pomologové ho nepopisují, u Christa nalezli jsme Grand Richard, a také v Hirschfeldově díle jest uvedeno. Není to tudíž příliš starý plod. Jablko Richardovo žluté jest rozšířeno v západním Německu, též ve Francii a v Rakousku; v Čechách se výborně osvědčilo a zdomácnělo.

Literatura a synonyma. Česky:
Jablko Richardovo žluté. Žlutý Richard.
Latinsky: Calvilla Richardii,
1. Burket, Jabloň II., str. 88. Richardovo žluté.
2. Ill. Handb. č. 34. Gelber Richard, grosser Richard, Grand Richard; v. Flotow nalezl toto jablko v Hirschfeld. I. 193., Christův slovník, Dittrich III. 13.
3. Christ Handb. 1817, str. 452. č. 166. Der grosse Richard.
4. Lauche D. P. č. 45. Gelber Richard, Körchower grand Richard.
5. Stoll. Oest.-ung. Pom. Gelber Richard, Stristenburger, Winter grand Richard.
6. Dochnahl. Aepfels. 1855, č. 93. Grosser Richard.
7. Léroy, Dict. de Pom. 452. Pomme Richard jaune.

Originály naše pocházejí od Šimana z Libějic, J. Říhy z Chlumce n. C. a z ovocné výstavy v Praze r. 1891.

Tvar. Jest to veliké jablko, které bývá 75 mm. zšíří a přes 80 mm. zvýší. Nejširší místo nalézá se blíže stopky, a ke kalichu se plod nápadně sužuje; jinak jest to velmi úhledné a pravidelné jablko.

Kalich jest otevřený, někdy polootevřený a sedí v malé, hluboké zvonkovité prohlubině Lístky kalichové jsou dlouhé a na konci přehnuté. V prohlubině stopky sbíhají se patrná žebra, která se po plodu rozbíhají a u stopky opět se sbíhají, ale netvoří na plodu žebra, nýbrž jen nepatrné zvýšeniny.

Sťopka jest prostředně dlouhá a vyčnívá nad plod; někdy jest tlustá, jindy opět tenká, tu pak bývá delší a sedí v úzké, ale hluboké nálevkovité prohlubině, která jest u mnohých plodů silně rzivá a žebrovaná.

Slupka jest jemná, hladká a kluzká, světle citrónová a toliko na straně výslunní poněkud oranžová. Na celém povrchu lze pozorovati šedozelené, zelenavě naběhlé tečky. Rez nebývá na plodu a soustředuje se toliko u stopky. Černé tečky objevují se též a přecházejí někdy ve veliké skvrny. Slupka jest slabě vonná.

Dužnina jest bílá, jemná, kyprá, drobnozrnná a velmi štavnatá a skoro slizká. Chuti jest jemné, sladké, nakyslé a líbezně okořeněné. Mnozí shledávají, že má růžovou příchuť.

Jadérník jest bezosý a velmi veliký. Pouzdra jsou veliká, široká a obsahují množství hnědých, špičatých a dobře vyvinutých jader. Rourka kalíšková jest prostředně veliká a tupě špičatá.

Uzrává v listopadu a udrží se do února. Jest to výborné tabulové a pro svůj vzhled i na trhu lákavé jablko.

Strom roste velmi bujně, jest zdravý, není choulostivý a daří se skoro v každé půdě, ale svědčí mu lépe lehká, živná zem. Tvoří širokou, nepříliš hustou korunu a jest úrodný. V přiměřené půdě bývá velmi úrodný.

Létorosty jsou štíhlé a hnědé. Plodonosné pupeny jsou tupé, kuželovité; dřevné pupeny jsou špičaté a přilehlé. Listy jsou jen prostředně veliké, k oběma koncům špičaté, ostře zubaté, na povrchu lesklé a vespod šedozelené a plstnaté.

Květy jsou prostředně veliké a narudlé.

 

České ovoce, Díl I.: Jablka: výběr pro Království české k pěstování nejvíce se hodících 50 druhů jablek, František J. Thomayer, vydavatel Fr. Thomayer, Praha, 1894

t

 

 

Richardovo žluté v knize Deutsche Pomologie

Richardovo žluté

Gelber Richard.

Diel II. 1; Luc. V. (I.) 1. a; Hogg III. 2. A.
**!††- listopad, leden.

Původ a výskyt: V Meklenbursku je běžná, jinde však nepříliš rozšířená. Během mého učení (1853-56) bylo ve státní školce stromů Ludwigslust několik velmi silných, 40-50 let starých standardních stromů, které každý rok hojně rodily; byla velmi doporučována ředitelem plantáže A. Schmidtem pro její dobré vlastnosti a plodost a byla rozmnožována a široce distribuována. Na mé doporučení ji 7. setkání německých pomologů v Trevíru v roce 1874 zařadilo mezi 50 odrůd doporučených k výsadbě a od té doby jsou roubované výmladky také často rozdávány královskou zahradnickou školou v Postupimi.

Literatura a synonyma:
1. Gelber Richard (von Flotow, Illustrirtes Handbuch der Obstkunde No. 34);
2. Körchower Grand Richard (Kliefoth, Monatshefte, 1857, S. 105);
3. Stintenburger (Lübecker Baumschulen);
4. Gelber Richard (Illustrirte Monatshefte für Obst- und Weinbau, 1871, S. l). Ilustrace je zcela k nepoznání, jako většina z nich v Illustrirten Monatsheften a především v Pomologischen Tafeln zum Bestimmen der Obstsorten. Barevné ilustrace Abbildungen z. B. der Kirschen und Pflaumen mají stejnou vědeckou hodnotu jako Werth, als die Neuruppiner Bilderbogen.

Plod: velký, asi 75 mm šířka, 80 mm vysoký, vysoký plod; břicho sedí trochu pod středem a směrem ke stopce se zploštěle vyboulí, kdežto směrem ke kalichu silněji klesá.

Kalich: otevřený nebo pootevřený; Lístečky zelené, vlnité, dosti široké a dlouhé, vzpřímené se špičkami zahnutými ven; Kalich zploštělý, přiměřeně široký, s pěti záhyby naplocho probíhajícími přes plod, aniž by vytvářel skutečná žebra.

Stopka: krátká, silná, nevyčnívající; Prohlubeň stopky poměrně hluboká, odpovídajícím způsobem široká, mírně rezavá.

Slupka: hladká, jemná, pružná, světle citronově žlutá, někdy na slunečné straně slabě karmínově červená a nezřídka zeleně skvrnitá; Tečky četné, jemné, zřídka obklopené nažloutlými a nazelenalými.

Dužnina: velmi bílá, jemná, křehká, šťavnatá, výborné, vínově kyselé, jemně kořeněné chuti; Vůně příjemná, slabě růžová.

Jaderník: dutá osa; Pouzdra velmi velká, otevřená, roztrhaná, obsahující malá, kulatě oválná, krátce špičatá, často špatně vyvinutá semena. Část dužniny ohraničená cévními svazky je vysoce cibulovitá, směrem ke stopce a kalichu se mírně zužuje; kališní trubice krátká; Vlákna poměrně hluboko vyčnívající.

Zralost a použití: vynikající stolní a komerční jablko, které není zdaleka dostatečně rozšířené. Plodí v říjnu a vydrží až do konce ledna.

Charakteristika stromu: roste velmi bujně, je velmi zdravý a nechoulostivý, tvoří krásné pyramidy, při správném zacházení je každoročně plodný a daří se mu v každé půdě, ale více plodí na lehké než v těžké hlinité půdě.

Letorosty štíhlé, hnědé, vlnité, s rozptýlenými tečkami; květní pupeny tupě kuželovité, vlnité; dřevní pupeny špičaté, přiléhavé, poněkud vlnité; Listy středně velké, oválně vejčité, špičaté, silně zubaté, na povrchu lesklé tmavě zelené, zespodu šedozelené, vlnité; řapíky dlouhé, načervenalé, vlnité; Palisty krátké, lineární.

 

Wilhelm Lauche, Deutsche Pomologie, Aepfel, Verlag von Paul Parey, Berlin 1882-1883

Deutsche Pomologie

 

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Richardovo žluté osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.