Zrání |
|
Doba sklizně: | polovina října |
Konzumní zralost: | listopad |
Skladovatelnost: | do března i déle |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | dobrá odolnost jabloně proti mrazu |
velká odolnost proti padlí | |
jablka velmi dobře drží na stromech a nepadají | |
nevadne a nehnije, ale později po době konzumní zralosti hořkne | |
dobré předpoklady k dopravě | |
jabloň je dobrý opylovač | |
pěkný vzhled plodů | |
Hlavní nedostatky | odrůda málo odolná proti strupovitosti |
náchylná k rakovině | |
přezrálé plody nepříjemně fádně sladké | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | sladká až velmi sladká, silně aromatická |
Hodnocení chuti: | dobrá až velmi dobrá |
Vůně dužniny: | silně příjemně voní |
Konzistence dužniny: | středně zrnitá až jemná, křehká |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | nazelenalá, později žlutavě bílá, na vzduchu hnědne |
Tloušťka a pevnost slupky: | silná, pevná, při jídle nepříjemná |
Povrch slupky: | hladký, málo lesklý, mírně mastný, voskový, ojíněný |
Barva slupky: | tmavě zelená, později zelenožlutá, krycí na 2/3-3/4 plodu tmavší červená, výrazné karmínové pruhování, četné drobné bílé lenticely |
Velikost plodu: | vyrovnaná, velká |
Tvar plodu: | vyrovnaný, kuželovitý, výrazně široce žebernatý, největší šířka pod polovinou plodu, příčný řez nepravidelný pětiúhelník |
Stopka: | delší, středně silná, na bázi ztlustlá, červenavě hnědá, ochmýřená, ke straně ohnutá, přečnívající hlubší až hlubokou, široce nálevkovitou jamku |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | raději příznivější teplé chráněné polohy kromě uzavřených a vlhkých, i sušší stanoviště, v chladnějších polohách nedosahují plody své typické chuti |
Vhodná nadmořská výška: | nižší a střední |
Půda: | vyžaduje úrodnou půdu |
Intenzita růstu: | bujná, později střední |
Koruna: | zpočátku jehlancovitá, později vznosně vzpřímeně kulovitá, středně zahuštěná |
Plodonosný obrost: | nasazuje po jednom plodu z květenství |
Řez: | vyžaduje delší výchovný řez pro rozevření korun, udržovací průklest, hluboký řez oddaluje plodnost, zmlazovací řez plodonosného obrostu snižuje plodnost |
Pěstitelský tvar: | především nízké tvary |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | odolná |
Mráz v době květu: | málo odolná |
Strupovitost: | málo odolná |
Padlí: | odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | odolná |
Hnití: | odolná |
Otlačování plodů: | značně odolné plody |
Vhodnost k transportu: | velmi dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | pozdnější |
Výše sklizně: | menší až střední |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | polopozdní |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Breuhahnovo, Cortlandské, Coxova reneta, Čistecké lahůdkové, Golden Delicious, Jonathan, Mac Intosh Red, Macoun, Matčino, Parména zlatá, Wealthy |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | ano |
Použití |
|
Přímý konzum: | |
Skladování: | ano, dobrá skladovatelnost, optimálně kolem 3 °C |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | USA |
Šlechtitel: | objevil jej Lewis Wood v Monroeville ve státě New Jersey |
Matečné odrůdy: | mutace odrůdy Red Delicious |
Registrace od: | objevena v roce 1921, zavedena do praxe v roce 1924 |
Mutace: | Redspur Delicious, Skyline Supreme Red Delicious, Starkrimson Delicious, Wayne Spur Delicious, Wellspur Delicious |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | |
Podrobný popis | Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Starking Delicious osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.