Zrání |
|
Doba sklizně: | říjen 2. polovina, když začne být dužnina bělavě žlutá |
Konzumní zralost: | listopad až prosinec |
Skladovatelnost: | do března až dubna (později hořkne, někdy u stopky hnije) |
Zařazení: | zimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | jabloň odolná proti mrazu |
odolná padlí | |
stará odrůda | |
je dobrý opylovač | |
plody dobře drží na větvích | |
nevadne a nehnije | |
vhodná k přepravě, jablka jsou velmi odolná otlačení | |
dobrý vzhled a konzumní zralost plodů | |
Hlavní nedostatky | náročná na polohu a půdu, velká náročnost na teplo, v chladných oblastech a po chladné sezóně horší chuť |
trpí silně strupovitostí | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | nasládlá až velmi sladká, silně aromatická |
Hodnocení chuti: | dobrá až velmi dobrá |
Vůně dužniny: | příjemně voní |
Konzistence dužniny: | pevná, křehká, tuhá, později měkká |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | zelenavá až do sklizňové zralosti, pak bělavě žlutá, na řezu hnědne |
Tloušťka a pevnost slupky: | tlustá, silná, pevná, při jídle překáží |
Povrch slupky: | hladký, polomatný, nafialověle ojíněný, mírně mastný, voskový |
Barva slupky: | zelená, pzději žlutozelená, krycí rozmytá fialově červená tmavá, výrazné světle vroubené rzivé lenticely |
Velikost plodu: | velká vs. střední |
Tvar plodu: | vysoce kuželovitý, výrazně žebernatý |
Strom |
|
Pěstitelská oblast, poloha: | teplejší, chráněná střední |
Vhodná nadmořská výška: | |
Půda: | polopropustná, úrodná s dostatkem živin a vláhy |
Intenzita růstu: | zpočátku bujná, později střední |
Koruna: | kuželovitá až vejčitá, později vznosná, kulovitá, středně zahuštěná, málo se rozvětvuje |
Plodonosný obrost: | krátký, hojný, nasazuje většinou po 1 plodu z květenství |
Řez: | vyžaduje delší výchovný řez a průklest |
Pěstitelský tvar: | nízký |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | odolná |
Mráz v době květu: | málo odolná proti pozdním jarním mrazíkům |
Strupovitost: | málo odolná |
Padlí: | odolná |
Rakovina: | |
Vadnutí: | odolná |
Hnití: | poměrně odolná, někdy hnije od stopky |
Otlačování plodů: | odolná, poškozená místa jsou neznatelná |
Vhodnost k transportu: | dobrá |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzká až střední vs. pozdní |
Výše sklizně: | střední až hojná |
Pravidelnost sklizně: | pravidelná |
Probírka plodů: | ano, nutná |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | poloraná |
Klíčivost pylu: | je dobrý opylovač |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | Breuhahnovo, Cortlandské, Coxova reneta, Čistecké lahůdkové, Golden Delicious, Jonathan, Mac Intosh Red, Macoun, Matčino, Parména zlatá, Wealthy |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | ne |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | ano |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Víno: | |
Povidla: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | USA |
Šlechtitel: | R. Risbee, Hoad River, Oregon |
Matečné odrůdy: | mutace Starking Delicious |
Registrace od: | stará odrůda, objevena v roce 1952, do praxe zavedena v roce 1957 |
Regionalita: | |
Synonyma a další názvy | Bisbee Red Delicious, Starkrimson |
Podrobný popis | Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka |
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Starkrimson Delicious osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.